Usahawan Produk Makanan Dan Kesihatan.

Nama : Jauharatuddini Binti Ahmaddin Jani.

Umur  : 39 tahun

Ahli     : 12 Februari 2023.

Latar belakang

Pada mulanya beliau merupakan seorang usahawan pengusaha makanan.  Bermula dengan menjual sate frozen, kemudian mencuba memasarkan aiskrim jenama sendiri(Aiskrim Bismillah).  Kini dengan berbekalkan semangat keusahawanan yang ada beliau mengorak langkah dengan menjadi agen produk kesihatan seperti krim mandian, minyak angin, dan produk kesihatan lain.  Seorang yang begitu komited dengan kerjayanya dan tidak jemu dalam bisnes yang sedang diceburinya ini.seringkali menghadiri kursus-kursus perniagaan yang diadakan di PEDi Pekan Malau.

Sebelum penggunaan ICT/ penglibatan PIK

Pendapatan beliau sebelum terlibat dengan PEDi hanya RM 100.00 dan tempahan hanya dikalangan rakan-rakan terdekat sahaja.

Selepas penggunaan ICT/ penglibatan PIK

Selepas beliau datang ke PEDi iaitu pendapatan beliau meningkat kepada RM300.00 - RM800.00 hasil jualan produk kesihatan beliau. Kini beliau datang ke PEDi untuk pelajari jualan secara atas talian terutama dalam TikTok Shop, Shopee dan WhatsApp.


 

Nama :   MUNIRAH BINTI ABDULLAH.

Umur  :  12 Tahun

Ahli     :  20/12/2018

Latar belakang

Beliau merupakan seorang pelajar Sekolah Kebangsaan Malau yang sering mengunjungi PEDi sejak tahun 2018 lagi.  Merupakan anak tunggal dalam keluarga.

Sebelum penggunaan ICT/ penglibatan PEDi.

Tidak mahir dalam penggunaan internet, menaip dan berkaitan peralatan komputer.

Selepas penggunaan ICT/ penglibatan PEDi.

Selepas beliau datang ke kelas asas pemprosesan maklumat  di PEDi Pekan Malau, beliau banyak berubah dari segi kemahiran menaip dan penggunaan komputer. Kini beliau telah mengenali komponen utama komputer.  Beliau juga sering menggunakan kemudahan di PEDi untuk tujuan pembelajaran.


 

Nama :  MUSLIHA BINTI MOHD NOR

Umur  : 43 Tahun

Ahli    :  14 September 2015.

Latar belakang

Beliau merupakan seorang suri rumah yang sering datang ke PEDi untuk mencari maklumat berkaitan kerja sekolah anaknya disamping mencari bahan-bahan untuk mempromosi nuseri tanamannya. Seorang yang tidak tahu menahu dalam dunia teknologi maklumat dan telekomunikasi.

Sebelum penggunaan ICT/ penglibatan PEDi.

Tidak mahir dalam penggunaan internet, menaip dan berkaitan dengan dunia teknologi sekarang.

Selepas penggunaan ICT/ penglibatan PEDi.

Selepas beliau datang ke kelas usahawan shopee dan kelas asas pemprosesan maklumat  di PEDi Pekan Malau, beliau banyak berubah dari segi kemahiran menaip dan penggunaan komputer. Kini beliau telah mengetahui cara yang betul dalam dunia teknologi maklumat dan telekomunikasi.  Beliau juga sudah pandai menggunakan enjin carian seperti ‘google’, ‘yahoo’ dan sebagainya untuk mencari sebarang maklumat yang diperlukan.


 

 

Nama :  NUR QURRATUL AIN BINTI MOHD HAFIZ.

Umur  : 09 Tahun

Ahli    :  06 Februari 2023.

Latar belakang

Beliau merupakan seorang pelajar Sekolah Kebangsaan  Labu Besar yang sering mengunjungi PEDi sejak awal tahun ini.  Merupakan anak yang kelima daripada tujuh orang adik-beradik dalam keluarga.

Sebelum penggunaan ICT/ penglibatan PEDi.

Tidak mahir dalam penggunaan internet, menaip dan berkaitan dengan peralatan komputer.

Selepas penggunaan ICT/ penglibatan PEDi.

Selepas beliau datang ke kelas asas pemprosesan maklumat  di PEDi Pekan Malau, beliau banyak berubah dari segi kemahiran menaip dan penggunaan komputer. Kini beliau telah mengenali komponen utama komputer.  Beliau juga sering menggunakan kemudahan di PEDi untuk tujuan pembelajaran seperti membuat kerja dan tugasan sekolah di sini.


 

Nama :  MUHAMMAD ADAM DANISH BIN IBRAHIM.

Umur  : 13 Tahun

Ahli    :  03 Februari 2019.

Latar belakang

Beliau merupakan seorang pelajar Sekolah Menengah Kebangsaan  Bakai yang sering mengunjungi PEDi sejak beliau berada di sekolah rendah lagi.  Merupakan anak sulong dalam keluarga dan menjadi harapan keluarga agar menjadi contoh tauladan kepada adik-adik.

Sebelum penggunaan ICT/ penglibatan PEDi.

Tidak mahir dalam penggunaan internet, menaip dan berkaitan peralatan komputer.

Selepas penggunaan ICT/ penglibatan PEDi.

Selepas beliau datang ke kelas asas pemprosesan maklumat  di PEDi Pekan Malau, beliau banyak berubah dari segi kemahiran menaip dan penggunaan komputer. Kini beliau telah mengenali komponen utama komputer.  Beliau juga sudah pandai menggunakan enjin carian seperti ‘google’, ‘yahoo’ dan sebagainya untuk mencari sebarang maklumat yang diperlukan..